Keitetäänhän teilläkin reilut kahvit 13.-15.5.?

Osallistukaa tekin maailman suurimpaan Reiluun kahvitaukoon Fairtrade Challengeen! Kymmenet tuhannet kahvittelijat eri puolilla maailmaa nauttivat kupillisen reilusti viljeltyä kahvia ja kahvivalinnallaan osoittavat mieltä ilmastonmuutosta vastaan.

Kaikki Reilun kaupan kahvi tulee pienviljelijöiden tiloilta. Heille ilmastonmuutos on arkipäivää, sillä muuttuneet sääolosuhteet vaikuttavat kahvimarjojen kypsymiseen, sadon laatuun ja määrään. Reilu kauppa tukee viljelijöitä paitsi taloudellisesti myös järjestämällä heille koulutusta, josta on apua sekä kahvin viljelyssä että kaupankäynnissä.

wfc_facebook_FI_851x315Olkaa tekin toukokuussa mukana maailman suurimmassa Reilussa kahvitauossa!

www.fairtradechallenge.org

 

Ilmastonmuutos on arkea

Zeddy RotichKenialainen Reilun kaupan kahvinviljelijä Zeddy Rotich näkee omista kahvipensaistaan, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa.

– Sääilmiöt muuttuvat. Nyt kuiva kausi on ollut entistä pidempi ja kuumempi eli siihen aikaan, kun tavallisesti olisi kahvin satokausi, kahvimarjat eivät olekaan vielä kypsiä.

– Olen saanut Reilulta kaupalta koulutusta ilmastonmuutoksesta ja viljelytekniikoista. Tiedän, että kahvipensaiden väliin pitää istuttaa puita, koska kahvipensaat menestyvät paremmin varjossa ja tiedän, miten maata kuuluu lannoittaa. Nyt jaan tietoa muille viljelijöille.

Reilu kauppa kouluttaa kahvinviljelijöitä ympäri maailmaa, jotta ilmastomuutoksen aiheuttamista haasteista huolimatta he saisivat mahdollisimman suuria ja laadukkaita satoja ja siten elämiseen riittäviä tuloja.

 

Ympäristön huomioiminen on Reilussa kaupassa itsestäänselvyys

Mulane JabessaViime vuonna 20 000 etiopialaista kahvinviljelijäperhettä hankki Reilun kaupan avustuksella energiatehokkaat liedet, joiden käyttö edellyttää puolet vähemmän polttopuuta kuin ruoan valmistaminen avotulella. Uusilla liesillä kotien ilmaan vapautuu 90 % vähemmän hiilidioksidia.

– Uudet liedet ovat tuoneet meille paljon hyötyjä. Ennen ruoan valmistamiseen tarvittavia puita piti hakea metsästä joka viikko. Nyt se aika säästyy. Eikä kodeissamme haise enää savu. Ja ennen saimme paljon palovammoja. Nämä ovat paljon parempia. Olemme näihin tyytyväisiä, kertoo kahvinviljelijä Mulane Jabessa.

Lue lisää Reilusta kaupasta www.reilukauppa.fi ja www.facebook.com/reilukauppa  tai https://www.fairtradechallenge.org/fi-fi/reilun-kaupan-kahvi/