Kävellen vai autolla? Kestävä työmatkaliikkuminen tuo iloa ja hyvinvointia arkeen

 

Mikä kulkumuoto on paras omalle työmatkalleni? Mitä hyödyn siitä, että liikun työmatkat kestävästi? Näihin kysymyksiin annetaan vastauksia uusissa työntekijöille suunnatuissa materiaaleissa.

Työnantaja voi tehdä erilaisia toimenpiteitä, jotka kannustavat henkilöstöä liikkumaan työmatkat ympäristön ja terveyden kannalta fiksusti. Yksi keino kannustaa kestävämpään työmatkaliikkumiseen on kertoa sen hyödyistä ja mahdollisuuksista.

 

Kestävä liikkuminen on 

  • kävellen ja pyöräillen kuljettuja matkoja aina kun mahdollista.
  • joukkoliikenteen käyttöä pidemmillä työ- ja työasiamatkoilla.
  • sähkö- ja kaasuautojen valintaa silloin, kun autoilu on välttämätöntä.
  • monipuolisia liikkumistapoja, hyvinvointia ja ilmastoystävällisiä valintoja.

Kulkumuodon valintaan vaikuttaa työmatkan pituus

Miten sinä liikut työmatkat? Vinkkejä liikkumismuodon valintaan -infokortti auttaa valitsemaan kestävän liikkumismuodon työmatkan pituuden perusteella. Kortista saa tietoa eri liikkumismuotojen hyödyistä ja vinkkejä siihen, miten aloittaa kestävä liikkuminen. Kortissa on mukana myös autoilu, sillä se saattaa olla osalle ihmisistä ainoa tapa liikkua, esimerkiksi työmatkan pituudesta tai huonoista joukkoliikenneyhteyksistä johtuen. Autoilla voi kuitenkin kestävästi, nimittäin valitsemalla vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon. 

Lyhyillä työmatkoilla kannattaa suosia kävelyä ja pyöräilyä aina kun se on mahdollista. Hieman pidemmät matkat kulkevat näppärästi joko sähköpyörällä tai joukkoliikenteellä.

Fiksun työmatkaliikkumisen monet hyödyt

Iloa ja hyvinvointia fiksusta työmatkaliikkumisesta -videon voi laittaa pyörimään työpaikan infotauluille tai linkittää esimerkiksi intraan. Videolla tarjotaan tietoa, vinkkejä ja ideoita kestävään työmatkaliikkumiseen.  Kestävä liikkuminen voi tuoda kustannus- ja aikasäästöjen lisäksi muun muassa lisää arkiliikuntaa ja hyvinvointia.

 

Kummatkin materiaalit ovat vapaasti ladattavissa Fiksusti töihin -sivustolla.

Lataa Miten sinä liikut työmatkat? Vinkkejä liikkumismuodon valintaan -infokortti (PDF)

Lataa Miten sinä liikut työmatkat? Vinkkejä liikkumismuodon valintaan -infokortti (JPG)

Iloa ja hyvinvointia fiksusta työmatkaliikkumisesta -video (Youtube) (Jos haluat ladattavan version videosta, lähetä sähköpostia osoitteeseen sini.marttinen@motiva.fi)

Lue lisää kestävästä työmatkaliikkumisesta osoitteesta www.fiksustitoihin.fi