Energiansäästöviikko tulee – kerää tärpit talteen!

 

Energiansäästöviikolla 7.-13.10 viestitään meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia. Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot pienentää energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin. Energiaviisas rakennuksen käyttäjä – esimerkiksi asukas, koululainen, opettaja tai kiinteistöhuollon ammattilainen – voi pelkillä käyttötottumuksillaan vähentää aiheuttamaansa energiankulutusta jopa 15%. Vastaavasti tietämätön käyttäjä voi kasvattaa rakennuksen energiakulutusta jopa saman verran.

 

Osallistu kilpailuihin!

Tänä vuonna Energiansäästiöviikko kutsuu kaikki mukaan pelilliseen Energiavarttiin, joka pidetään 8.10. klo 14.15. Yhteisöllisellä tietovisapelillä mitataan tietämystä ja opitaan energiansäästöasioista. Tietovisaa pelataan joukkueittain yhteiseltä peliruudulta. Yhteisen Energiavartin jälkeen tietovisa on pelattavissa koko Energiansäästöviikon ajan. Voitte siis suunnitella ajankohdan myös teille parhaiten sopivaan aikaan. Lue lisää ja ilmoittaudu energiansäästöviikon viettäjäksi täältä .

Onko sinun kotikaupungissasi kaikkein energiaviisaimmat kaupunkilaiset? Mikäli sinulla on mielessä energiansäästövinkkejä, kannattaa osallistua Turun, Tampereen, Oulun, Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteiseen kaupunkilaisille suunnattuun kisaan.  Jätä vinkit oman kaupungin sosiaaliseen mediaan kisasta kertovaan päivitykseen. Päivityksiä löytyy kaupunkien some-kanavilta tunnisteella #energiaviisaat Palkintona mm. kaupunkipyöräkausia ensi vuodelle.

Onko työpaikkasi tai kumppanitahosi tehnyt energiatehokkuusteon, joka ei ole vain energiafiksu vaan suorastaan nerokas? Energianerokas-kilpailussa haussa eivät ole vain suurimmat ja mahtavimmat teot, vaan tässä kisassa pienikin voi olla suurta. Vaikuttavuus, erottuvuus ja rohkeus ovat valttia. Ilmoita oma tai tuntemasi organisaatio mukaan kilpailuun 4.11.2019 mennessä. Kilpailuun voi osallistua myös useamman toimijan yhteisellä energiatehokkuusteolla tätä kautta .

 

Viesti fiksuista valinnoista!

Energiansäästöviikko on hyvä aika viestiä energiaa ja hiilidioksidipäästöjä säästävistä valinnoista. Toimistorakennuksiin voit hyödyntää esim. näitä Energiaviisaat kaupungit-hankkeen kylttipohjia, jotka korostavat rakennusten suunnittelun ohjaavaa vaikutusta aikuisille. Muista tietenkin myös ekotukitoiminnan omat materiaalit, jotka löytyvät täältä .

20 tapaa viettää Energiansäästöviikkoa -video kuvaa tiiviisti viikon viettämisen mahdollisuuksia työyhteisöissä ja muita tapoja löytyy vielä lisää Motivan sivuilta. Voit myös jakaa tekemiäsi toimenpiteitä ja viikon viettämistä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Energiansäästöviikko ja tietenkin kannattaa myös viestiä työpaikkasi sisäisessä verkossa.  

Kouluihin ja varsinkin alakoululaisille Energiansäästöviikko ja energiateema näkyvät Hei, kaikki toimii –kampanjan ja Agenttiseikkailun kautta. Lue lisää täältä .

Tilaa vielä energiansäästöviikon uutiskirje , niin saat aina tuoreimmat vinkit!

 

Teksti: Emma Berg, projektiasiantuntija, Energiaviisaat kaupungit -hanke