Aloita vuotesi kokeilemalla kasvisruokaa

Tuntuuko sinustakin, että olisi kiva pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja kuormittaa ympäristöä vähemmän, mutta et tiedä miten sen tekisit? Tammikuun tärppinä tähän on vegaanihaaste, joka haastaa meidät kokeilemaan kasvisruokavaliota. Tiesitkö että keskiverto suomalainen tuottaa vuosittain ilmastoa lämmittäviä päästöjä noin 10 300 kg CO2 ekv?  Ja että syöty ruoka tuottaa tästä noin viidenneksen? Ruoasta suurimmat päästöt aiheutuvat punaisesta lihasta, juustoista sekä maitotuotteista, joita toisaalta syödään suuria määriä, mutta niiden tuotanto on myös kaikista kuormittavinta​. Luonnonvarakeskuksen mukaan ruuan ilmastovaikutus pienenisi n. 37 % jos noudattaisimme kokonaan vegaanista ruokavaliota ja jo pelkkä lihan vähentäminen puoleen, pienentäisi päästöjä 13 %. Kasvispohjaista ruokavaliota lisäämällä voi siis vaikuttaa merkittävästi omaan hiilijalanjälkeensä.

Kasvispohjaisella ruokavaliolla on myös muita ympäristöetuja. Eläintuotanto kuluttaa paljon resursseja: metsiä raivataan pelloiksi rehutuotantoon ja laidunmaaksi, mikä kaventaa luonnonvaraisten eläimien ja kasvien elintilaa. Jos söisimme itse sen mitä pelloilla kasvattamamme sen sijaan että syöttäisimme sen eläimille, sato tulisi hyödynnettyä tehokkaammin ja ruokkisimme samalla peltomäärällä enemmän ihmisiä. Eläintuotanto myös rehevöittää vesistöjä ja kuluttaa paljon vettä. Tuotantoeläinten oikeudet ovat vielä oma eettinen keskustelunsa, jota ei pidä unohtaa.

Jos eläinperäisten tuotteiden vähentäminen ruokavaliossa tuntuu hyvältä ratkaisulta oman ympäristökuormituksesi vähentämiseen tai haluat haastaa itseäsi muuten vaan, voit aloittaa tarttumalla vegaanihaasteeseen!

Lue lisää haasteesta: https://vegaanihaaste.fi/?fbclid=IwAR1X2AFE4B_VYRx7Bu6Ld9pIGaXbncI5pjxfm_LbgUuh6m8aWickTC7r0co