Nautitaan kesästä kestävästi!

blueberries-960775_1920_muokattuKesä on oivallista aikaa päivittää omaa syömistään eettisempään ja ilmastoystävällisempään suuntaan. Kauden kotimaiset kasvikset ovat makunsa, hintansa ja saatavuutensa puolesta parhaimmillaan. Omalta parvekkeelta tai pihalta on mahdollista saada luomulaatuista lisää omaan ruokavalioon esimerkiksi yrttien muodossa. Älä unohda myöskään villivihanneksia, ne ovat parhaimmillaan nyt alkukesästä. Pohjoisen omat superfoodit eli marjat ja sienet puolestaan kannattaa kerätä talteen loppukesästä.

Grillaaminen on ihanaa kesäpuuhaa. Perinteisten lihojen rinnalle löytyy nykyään huimasti vaihtoehtoja: kokeile vaihteeksi kasvipohjaisia nakkeja ja makkaroita tai heitä grilliin vaikka vastuullisesti pyydettyä kalaa, varhaiskaalia tai persikoita. Nam! Mikäli haluat pitäytyä lihavaihtoehdoissa, saat eväitä vastuullisempiin valintoihin esimerkiksi WWF:n lihaoppaasta .

Kotimaanmatkailu on kesäisin erityisen suosittua ja se onkin usein ulkomaan matkoja ekologisempi vaihtoehto. Mökilläkin kannattaa muistaa nautiskella kesästä luontoa kunnioittaen. Vinkkejä ekologiseen mökkeilyyn löydät esimerkiksi VALONIA:n oppaasta .

Jos kaipaat vielä jotain pientä tekemistä kesälomalle, harkitse hyönteishotellin tai perhosbaarin nikkarointia. Hyönteishotellin avulla voit auttaa hyödyllisten ötököiden viihtymistä lähialueellasi – tuholaiset vähenevät ja pölytystä kaipaavat kasvit kiittävät! Näillä ohjeilla rakennat:

Vai työskenteletkö kaupungissa koko kesän? Tämä vuodenaika kannattaa hyödyntää ottamalla työmatkapyöräily haltuun. Saat palkinnoksi virkeämmän mielen, vahvemman kehon ja teet ison palveluksen ympäristölle. Parhaassa tapauksessa yllätät itsesi pyöräilemästä vielä marraskuussakin! Toimistossa kesää viettävät viilentyvät ekologisesti sulkemalla ikkunakaihtimet ja turhat sähkölaitteet sekä huolehtimalla, ettei koneellisella ilmanvaihdolla varustettua toimistoa tuuleteta avaamalla ovia ja ikkunoita.