Kemikaaliviisas koti

Oletko koskaan miettinyt, miten monta eri siivousainetta kodissasi on tai miten monia kosmetiikkatuotteita käytät päivittäin?

Eri siivousaineet voivat johtaa korkeaan mutta lyhytaikaiseen kemikaalialtistukseen sisätiloissa, joka voi olla jopa suurempi kuin saastuneessa ulkoilmassa. Kosmetiikkatuotteet puolestaan sisältävät valtavan määrän aineita, jotka ovat suorassa kosketuksessa ihoomme tai joutuvat hengityksen kautta elimistöömme.

Onneksi haitallisten aineiden vähentäminen onnistuu suhteellisen helposti. Kiinnittämällä huomiota kodin kemikaalikuormaan voi osaltaan vaikuttaa myös ympäristön tilaan, sillä haitalliset aineet päätyvät ympäristöön kulutuksemme seurauksena ja saattavat jäädä sinne pitkiksi ajoiksi.

1. Kemikaalikuorman vähentäminen kotona

Alla olevassa kuvassa esitellään keinoja vähentää kodin kemikaalikuormaa. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

Vähennä kemikaalikuormaasi. Makuuhuone: pese uudet tekstiilit ennen käyttöä, vältä fluorine-aineilla kyllästettyjä takkeja ja kenkiä äläkä osta vaatteita, joissa on muoviprinttejä. Työhuone: suosi TCO-sertifioituja it-laitteita ja FSC-sertifioituja puukalusteita. Kylpyhuone: käytä ympäristöystävällisiä ja hajuttomia tuotteita ja vähennä kosmetiikkatuotteiden käyttöä. Kodinhoitohuone: älä hanki turhia puhdistusaineita ja suosi ekomerkittyjä ja hajusteettomia tuotteita. Keittiö: vältä muoviin ja säilyketölkkeihin pakattuja elintarvikkeita, älä hanki non stick -pinnoitettuja pannuja äläkä lämmitä ruokaa muoviastioissa. Olohuone: älä hanki pehmeitä muovileluja tai PVC:stä valmistettuja tuotteita äläkä hanki turhaa elektroniikkaa kotiisi.

Kemikaalit kuriin

Alle on koottu kemikaaleja käsitteleviä videoita.

TALK-podcast: Kodin kemikaalit

Miten tehdä arjessa kemikaaliviisaita valintoja? Miten välttää turhaa kemikaalikuormaa? TALK-podcastissa keskustelemassa projektipäällikkö Hannamaria Yliruusi.
Kuuntele Kodin kemikaalit -podcast tästä.

Kemikaalien varoitusmerkit

Opastusvideoilla kerrotaan CLP-asetuksen mukaisista kemikaalien varoitusmerkeistä ja merkinnät edellyttävien aineiden käyttötilanteista ja aineiden ominaisuuksista. 
Katso Kemikaalien varoitusmerkit -opastusviedot tästä.

2. Keittiö

Alla olevassa kuvassa esitellään, miten voit vähentää kemikaalikuormaa keittiössä. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

Kemikaalien vähentäminen keittiössä. Suosi lasipurkkeja, pahvisia säilytysrasioita, tuoretuotteita tai pakasteita säilyketölkkien tai muovipakkausten sijaan. Vältä muoviastioiden kuumentamista - lämmitä ruoka mieluummin posliinilautasella, jos käytät mikroa. Suosi ympäristömerkkejä sekä lähellä tuotettua ruokaa ja luomua. Tutki muoviastioiden merkinnät ja vältä määrittelemättömien kovamuovisten astioiden käyttöä tai ostamista. Suosi lasia, terästä, valurautaa, posliinia, puuta tai kivitavaraa muovisten sijaan, jos hankit uusit astioita tai keittiövälineitä. Suosi valurautaisia tai teräksisiä paistinpannuja tai kasareita non stick -pannujen (esim. Teflon) sijaan. Vältä naarmuuntuneiden non stick -keittiövälineiden käyttöä.

Tukholman Kemikaalikeskuksen video sisältää vinkkejä, kuinka vähentää kemikaalikuormaa keittiössä.

3. Kylpyhuone

Alla olevassa kuvassa esitellään keinoja vähentää kemikaalikuormaa kylpyhuoneessa. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

TUKES: Kosmetiikka. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston asiantuntija kertoo videolla mm. siitä, tarkistaako/testaako viranomainen kosmetiikkatuotteet ennen kuin niitä voi myydä kaupassa.

Turun Vesihuolto. Suosi ympäristömerkittyjä pesuaineita.

4. Olohuone ja lastenhuone

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

Lastenhuone

ECHA: Tekstiilit. ECHA:n lyhyt video tekstiileistä ja kemikaaleista ja mitä EU tekee asian suhteen. 

Allergia- & astmaliitto: Vaatteet. Mitä kemikaaleja vaatteissa on? Miten vaatteiden kemikaaleja voi vähentää? Näihin kysymyksiin vastaa Allergia- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija.

YLE: Kemikaalitesti

Vastaa kymmeneen kysymykseen ja testaa, astutko arjessasi kemikaali­ansaan. Nappaa myös asian­tuntijoiden vinkit haitallisen kemikaali­kuorman vähentämiseksi. Yhteistyössä TUKES, EVIRA, THL sekä Allergia- ja astma­liitto.

Testaa kemikaalikuntosi

NonHazCity 1 -hankkeessa toteutettu leikkimielinen kysely, jonka avulla voit testata kemikaalikuntosi. 

Raskaana tai vastasynnyttänyt – kuinka suunnistaa kemikaaliviidakossa?

Miten raskaana oleva tai vastasynnyttänyt voi vähentää kemikaaleille altistumista?

Siirry seuraavaan osioon Kemikaalit työpaikalla

Etusivulle