Energiansäästö työpaikalla on ekoteko

Close-up Of Businessperson Setting Temperature On Digital Thermostat Attached To Wall

Energiankäyttö on puhuttanut meitä suomalaisia ja eurooppalaisia paljon etenkin tänä talvena. Polttoaineiden ja sähköenergian hinta on ollut korkea ja osaltaan myös sekin on ohjannut meitä säästämään ja käyttämään polttoaineita ja sähköä järkevällä tavalla. Energiansäästäminen on paitsi kustannustehokasta, niin myös ympäristöteko, sillä lämmityksen ja liikenteen polttoaineiden jalostaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja.

Energiansäästö on tärkeätä ympäristön kannalta, sillä se on nopein ja tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta. Väestönkasvu ja uusiutumattomien luonnonvarojen hupeneminen pakottavat meitä vähentämään energiankulutusta. Tällä hetkellä n. 46 % maailman energiankulutuksesta käytetään rakennusten lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

Työpaikoilla palvelu- ja toimistorakennuksissa suurin osa (n. 65 %) energiasta kuluu nimenomaan lämmitykseen. Lisäksi sähköä kuluu mm. sisävalaistukseen, tietokoneisiin, tulostimiin, kopiokoneisiin ja muihin verkkovirtaan kytkettyihin laitteisiin, LVI-laitteisiin sekä keittiölaitteisiin. Työntekijät voivat vaikuttaa erityisesti sähkönkäyttöön optimoimalla valojen käyttöä, sulkemalla laitteet ja tarkkailemalla sekä säätämällä sisäilman lämpötilaa. Suositeltava lämpötila sisätiloissa lämmityskaudella on n. 20-22 astetta ja tänä talvena suositusta on laskettu vielä 1-2 astetta osana energiansäästökampanjaa. Lämmönhukkaa voi vähentää pitämällä ikkunat ja ovet kiinni ja tuuletuksen voi tehdä ristivedolla. Pattereita ja termostaatteja ei saa peittää. Kevään tullen verhot ja sälekaihtimet ikkunoilla vähentävät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Samoin verhot ja sälekaihtimet vähentävät kesähelteillä jäähdytyksen tarvetta sisätiloissa.

Työpaikoilla ekotukihenkilöt voivat vaikuttaa energiankulutukseen toimimalla itse ja kannustamalla muita työntekijöitä tekemään ekoteko. Tilojen käyttäjänä voit vaikuttaa erityisesti valaistuksen ja toimistolaitteiden energiankulutukseen. Noin kolmasosa työpaikkojen energiankulutuksesta aiheutuu sähkön käytöstä. Valaistuksen osuus siitä on n. 30 %. Valaistuksen sähkönkulutusta voi vähentää hyödyntämällä luonnonvaloa, sammuttamalla valot tiloista poistuttaessa, pitämällä valaisimet ja ikkunat puhtaina sekä valaistusautomatiikan, kuten liiketunnistimien avulla. Toimistojen ICT-laitteet kuluttavat sähköä, joten tietokoneet ja näyttöpäätteet tulee sammuttaa työpäivän päätyttyä. Tietokoneessa kannattaa ottaa käyttöön energiansäästöasetukset ja asettaa lyhyet viiveet valmiustiloille ja sammutuksille. Myös asiakirjojen tulostaminen kuluttaa sähköä, joten turhaa tulostamista tulee välttää ja kannattaa suosia sähköistä tiedonhallintaa. Kännyköiden ja tietokoneiden laturit tulee irrottaa pistorasioista, sillä ne kuluttavat sähköä myös ilman ladattavaa laitetta.

Työpaikkojen taukotiloissa on useita sähköä kuluttavia laitteita. Kahvinkeitin tulee sammuttaa sen jälkeen, kun kahvi on valmista ja kahvin voi siirtää termoskannuun. Tiesitkö, että kahvikeitin voi kuluttaa tunnissa saman verran sähköä kuin jääkaappi vuorokaudessa? Työpaikan jääkaappi ei ole ruokavarasto, vaan se tulee tyhjentää ylimääräisistä tuotteista aika ajoin ja sen pakastelokero tulee sulattaa. Työpaikan taukotila voi kuluttaa vuodessa jopa saman verran energiaa kuin kerrostalokaksio(*.

Myös kestävä liikkuminen vaikuttaa työpaikkojen energiankulutukseen. Työasiointimatkoilla kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuvälineitä, yhteiskäyttöpyöriä tai omaa polkupyörää. Lyhyet siirtymiset onnistuvat myös kävellen. Työpaikalla kannattaa käyttää portaita hissin sijaan ja porrasjumpalla on myös positiivisia terveysvaikutuksia.

Ekotukihenkilönä tai työpaikkasi ympäristövastaavana voit vaikuttaa ilmoittamalla ilmanvaihto-ongelmista, vuotavista vesikalusteista tai rikkoutuneista laitteista huoltoyhtiölle tai kiinteistön omistajalle. Kerro työtovereillesi ja esihenkilöllesi miksi energiansäästö on tärkeätä. Viestinnässä voit hyödyntää ekotukitoiminnan tuottamaa valmista materiaalia, jota löytyy verkkosivuilla osoitteessa: https://www.ekotuki.fi/materiaalit/

Lähde: Helen Oy

Viittaukset:

(* Esimerkissä on käytetty lähtötietoina laitteiden sähkön kulutusta 41 kWh/viikko eli 2100 kWh/vuodessa.